Kjell Sundvall                                                                 JOULUPUKKI VIERAISSA

Ohjaaja

Kjell Sundvall on syntynyt vuonna 1953 Älvsbyssä, missä hänen elokuvansa Metsästäjät (Jägarna) kuvattiin. 60-luvun alussa Sundvall muutti Luleåån, missä hän työskenteli paikallisessa nuorisoradiossa kolme vuotta. Sen jälkeen hän kävi Dramatiska Institutetin ohjaajalinjan 1975-77.

Kjell Sundvall on tehnyt parikymmentä elokuvaa televisiolle, mm. Vi hade i all fall tur med vädret, Jackpot, Oldsmobile, Husbonden, Rosenbaum ja Snoken. Hän käynnisti ohjelman Lorry Peter Dallen ja Sven-Hugo Perssonin kanssa, ja ohjasi itse ensimmäiset jaksot. Sundvall on toistaiseksi ohjannut viisi pitkää elokuvaa: Lyckans ost, I lagens namn, Metsästäjät (Jägarna), Viimeinen sopimus (Sista kontraktet) ja Joulupukki vieraissa. Hänen kuudes elokuvansa on trilleri Hur som helst är han jävligt död, jonka pääosissa nähdään mm. Peter Haber ja Dan Ekborg. Elokuvan ensi-ilta on keväällä 2000.

Elokuviensa Metsästäjät (Jägarna) ja Viimeinen sopimus (Sista kontraktet) menestyksen jälkeen Kjell Sundvall tekee täyskäännöksen. Joulupukki vieraissa on hulvaton komedia ruotsalaisten fanaattisesta joulunvietosta. Siinä asetetaan ydinperhe jalustalle ja palvotaan Aku Ankkaa.

-Halusimme tehdä tajuttoman hauskan komedian. Haluamme, että yleisö nauraa ratketakseen ja tunnistaa itsensä luomistamme tilanteista, sanoo Kjell Sundvall.

-Tehtyäni elokuvat Metsästäjät ja Viimeinen sopimus olin saanut tarpeekseni verestä ja ampumisesta ja halusin panostaa puhtaaseen komediaan, kertoo Kjell.

Sundvall on koonnut ympärilleen mahtavia näyttelijöitä, joista jokaisella on iso ja merkittävä rooli. Peter Haber, Katarina Ewerlöf, Dan Ekborg, Anders Ekborg, Nina Gunke, Leif Andrée, Jessica Zandén ja Fucking Åmålin Alexandra Dahlström ovat vain esimerkkejä tästä kaartista.

Yhdessä he ovat luoneet painajaismaisen joulun, jolle ei voi olla nauramatta!

Elokuva tehtiin alun perin aikuisyleisölle, mutta Sundvall yllättyi, kun se näytettiin 14-vuotiaista koostuneelle koeyleisölle.

-Luulin, että he olivat liian nuoria, mutta he pitivät elokuvasta tosi paljon. Istuin yleisön joukossa ja kuulin yhden pojan kuiskaavan: "Mun eno on just tollanen".

Käsikirjoittaja Monica Rolfner on ensikertalainen. Hän sai idean nähdessään, kuinka ihmiset aloittivat ihmissuhteen, saivat lapsen kolmen kuukauden kuluttua, erosivat ja aloittivat seuraavan suhteen. Närkästyneen yleisönosastokirjoituksen sijaan ideasta sukeutuikin elokuvakäsikirjoitus.

-Monica on tehnyt hyvää työtä. Hän on aloittanut arkipäivästä ja pannut siihen rutkasti kierroksia, sanoo Katarina Ewerlöf, joka esittää Saraa.

-Pitää katsoa, mistä tässä elokuvassa oikein on kyse. Jos sen nimi on enne, voi perinteinen joulumme aika huonosti. 
Kinoscreen Illusion Ltd
Töölöntorikatu 2 B 8
FIN-00260 Helsinki
puh 09-58938861
fax 09-58938861
kinoscreen@multi.fi
TAKAISIN